TOP
Популяризация в Интернет

Уникално съдържание в Интернет и кражба от journey.bg

уникално съдържание
Много мразя, когато някой краде съдържание от други сайтове и го публикува като авторското. Последно време се разправям именно с такива хора.
От сайта за съвети за красота бяха откраднати няколко статии и публикувани в grim-bg.net. Писах на хората и веднага се разбрахме. Сложиха нужните линкове и се извиниха. Готини и разбрани хора са!

Но днес се натъкнах на наистина дебелогъз и нагъл човек. Ама точно тези думи охарактеризират хора, които не ценят чуждият труд и се надсмиват над него. Става въпрос за “големият” сайт за туристически услуги journey.bg – Техно свят ООД (не заслужават линк). Бяха откраднали най-нагло две статии от мои блогове – мой блог за почивка в Дубровник, а това тук е копираното от тях journey.bg/guide/guide.php?guide=5868&&country=35&gtype=9&page= Втората статия е в блогче за почивка в Мадейра, а това тук е копирано при тях journey.bg/guide/guide.php?guide=5877&&country=25&gtype=9&page=

Обадих се най-културно да ги помоля да свалят статиите или да поставят съответните линкове, но отсреща чух отговор “Вие знаете ли какво е Интернет” и “Това е блог, а ми говорите за уеб сайт”. Какво като съдържанието е в Интернет – нима като е там, не е интелектуална собственост ?

Уважаеми journey.bg (Техно свят ООД), Вие сте крадци и то от най-долните. Да крадете от труда на хората е престъпление. Какво като се случва в Интернет ? Нито сте поставили нужните линкове, нито сте споменали от къде сте ги копирали статиите. Това ме кара да си правя изводи, че въпросният сайт journey.bg, собственост на Техно свят ООД, е толкова пропаднал и занемарен. Не мога да си представя, че ще тръгна да копирам 1:1 и по този начин да се отнасям с автора на въпросното съдържание.

С какво ли не се сблъскваме всеки един ден в Интернет…било и такава нагла кражба. А Вие как се справяте с краденето от такъв тип ? Има и доста предложения по темата и във форума

Калин Василев

Създател и мечтател. Силно вярвам, че човек трябва "да си купи акъл", за да бъде устойчив и силен в променяща се постоянно среда. Може да ме намерите във Facebook или Google

«

»

16 COMMENTS
 • Сайтът на Евристика ЕООД също е обект на такива кражби, което от една страна е радостно(все пак текста хваща око :) ), но в един момент възниква въпроса: Все пак кой наистина е краднал авторско съдържание? Има някои способи по които може да се установи това, но ми се иска да споделя какво ми хрумна. Идеята е да се прави споделяне във Фейсбук страницата, на снимка на сайта с неговото съдържание и ако възникне проблем, датировката на социалната мрежа би бил едно добро доказателство, къде за пръв път се е появил спорният текст.

 • Марто
  12 years ago

  Това е от един сайт за работа, обява на техносвят
  обява за PHP програмист


  Заплата от 500 до 800 BGN на Месец


  поне ценят труда на служителите си :D hxaahah

 • Kalin4y
  13 years ago
  AUTHOR

  Уважаеми Льохман или Вальо, ако не бъркам името и извинявам се в този случай,

  първо, никъде не съм твърдял, че съм PR…а що се отнася до това, че съм “смотан” – всеки има право на мнение и преценка за другият. Ако всички ме харесваха, щях да съм много богат човек :-)

  Никога няма да позволя на други хора да се подиграват с труда ми, още повече да се държат така нагло и дори да не си осъзнават вината. Винаги ще заставам срещу такива хора!
  Това, че ти не си цениш труда и усилията – не означава, че всичко го правят. Прояви малко себеуважение и не позволявай да се подиграват със самият теб.

 • льохман
  13 years ago

  Разбирам болката ти, но според мен това, което си дал като пример (блоговете в wordpress с по 1 статия в тях), изглежда като (и според мен е) досаден SEO спам.

  Джърни.бг със сигурност не са прави, но “творци” и псевдо-интернет-пи-ар-и като теб трябва да бъдат подвеждани от отговорност от компаниите, които се опитвате да измамите – например Гугъл, и творенията ви да не попадат в първите 10 страници на резултатите от търсене.

  Пожелавам ти успех в защитата на “творчеството” ти, но не забравяй, че ти също можеш да бъдеш обект на критика. Ако не тук – то другаде. И ако наистина си толкова смотан какъвто ми се виждаш няма да публикуваш този коментар.

  Ако не си – отговори ми и не се прави на фактор в интернет пространството (все още :) ).

  Изказах се!
  Твоят приятел Льохман :)

 • Има начини да защитиш информацията на твоя блог (Copyscape, Common License), също така е редно да добавиш страничка с информация за условията на използване на информацията. Ако разполагаш с всички необходими атрибути – можеш спокойно да ги осъдиш, но в момента не виждам как ще го направиш, след като не разполагаш с всички атрибути.

 • Напълно ненужни разправии са това. А и с крадено съдържание до никъде няма да се стигне.

 • След като разбрах за случая реших постепенно да премахна линковете на freebg.eu към journey.bg – не заслужават :) Ще ги разкарам като остане време.

 • Ди
  13 years ago

  Преди време имаше сайт, който аз правих (вече не съществува) за град Шипка, но същите откраднаха и съдържание и картинка – и до момента в статията им стои отрязана от хедъра картинка с логото, защото беше така направено, че да не може да се вземе само логото на градчето. Писах им тогава че е редно да напишат откъде са взели материалите, но получих някакъв доста нагъл отговор от сорта, че не е важно от къде е взето, важното е да го има написано…

 • MacTeP
  13 years ago

  Кажи им, че ще ги съдиш, работи в 99% от случаите. В останалите просто си заслужават да ги осъдиш за назидание на други подобни. За има няма година и половина, две и ще си ги осъдил. Според мен в съда преспокойно може да им поискаш 100 лв. като обезщетение и като се нашият с още няколко пъти по толкова за съдебни разходи ще им дойде акъла в главата.

 • Подобен спор с “конкретният” ни сайт journey.bg сме водили и ние, дори ставаше дума за кражба на пътеписи публикувани от наши потребители в конкурсите, провеждани от нас. Ако си спомням правилно името на собственика, някой си Стоилов. Та стигнах лично до него и мога да кажа, че по-нагъл и невеж собственик на уеб медия от него не съм виждал. Всички крадяли, защо и той да не го правел… no comment! Поне наистина да посочва автора, източника… За такива като него народа го е казал – с чужда пита помен прави.

 • Аз бях от обратната страна. Правих един сайт за хидроизолации и взех от няколко сайта текстове, пренаписах ги за Google и го пуснах. След като излезе на първа позиция ми се обади собственика на един от сайтовете, заплаши ме, че ще ме съди за 5000 лв за кражба и на мен ми стана доста смешно в интерес на истината, изобщо не си заслужаваше преговорите :)
  Свалих текстовете, преведох от Wikipedia.ru текстове с Google Translate и пак съм на първа позиция.

  Тъй, че хватката с осъждането работи. И аз ще процедирам така вече.

 • Desi
  13 years ago

  Просто им кажи, че ще ги съдиш. Работи, повярвай ми! Пък ако не проработи, наистина ги осъди :)

  • Kalin4y
   13 years ago
   AUTHOR

   Деси, цялата ирония е другъде…уведомих ги, че ще сезирам КЗП и въпросният господин от journey.bg ми се изсмя в лицето с думите “Питай КЗП какво е Интернет и нека те ти обяснят какво е блог”.
   Не мога да повярвам, че има такива нагли хора.

 • Webstart,bg
  13 years ago

  Покрай едни мои клиенти се запознах с управителя на тази фирма…

  НЯМАМ думи. Все съм виждал различни хора, но такъв наглец не съм!

what do you think?

Your email address will not be published.