TOP
Популяризация в Интернет

Уникално съдържание в Интернет и кражба от journey.bg

уникално съдържание
Много мразя, когато някой краде съдържание от други сайтове и го публикува като авторското. Последно време се разправям именно с такива хора.
От сайта за съвети за красота бяха откраднати няколко статии и публикувани в grim-bg.net. Писах на хората и веднага се разбрахме. Сложиха нужните линкове и се извиниха. Готини и разбрани хора са!

Но днес се натъкнах на наистина дебелогъз и нагъл човек. Ама точно тези думи охарактеризират хора, които не ценят чуждият труд и се надсмиват над него. Става въпрос за “големият” сайт за туристически услуги journey.bg – Техно свят ООД (не заслужават линк). Бяха откраднали най-нагло две статии от мои блогове – мой блог за почивка в Дубровник, а това тук е копираното от тях journey.bg/guide/guide.php?guide=5868&&country=35&gtype=9&page= Втората статия е в блогче за почивка в Мадейра, а това тук е копирано при тях journey.bg/guide/guide.php?guide=5877&&country=25&gtype=9&page=

Обадих се най-културно да ги помоля да свалят статиите или да поставят съответните линкове, но отсреща чух отговор “Вие знаете ли какво е Интернет” и “Това е блог, а ми говорите за уеб сайт”. Какво като съдържанието е в Интернет – нима като е там, не е интелектуална собственост ?

Уважаеми journey.bg (Техно свят ООД), Вие сте крадци и то от най-долните. Да крадете от труда на хората е престъпление. Какво като се случва в Интернет ? Нито сте поставили нужните линкове, нито сте споменали от къде сте ги копирали статиите. Това ме кара да си правя изводи, че въпросният сайт journey.bg, собственост на Техно свят ООД, е толкова пропаднал и занемарен. Не мога да си представя, че ще тръгна да копирам 1:1 и по този начин да се отнасям с автора на въпросното съдържание.

С какво ли не се сблъскваме всеки един ден в Интернет…било и такава нагла кражба. А Вие как се справяте с краденето от такъв тип ? Има и доста предложения по темата и във форума

Калин Василев

Създател и мечтател. Силно вярвам, че човек трябва "да си купи акъл", за да бъде устойчив и силен в променяща се постоянно среда. Може да ме намерите във Facebook или Google

«

»

16 COMMENTS
 • Сайтът на Евристика ЕООД също е обект на такива кражби, което от една страна е радостно(все пак текста хваща око :) ), но в един момент възниква въпроса: Все пак кой наистина е краднал авторско съдържание? Има някои способи по които може да се установи това, но ми се иска да споделя какво ми хрумна. Идеята е да се прави споделяне във Фейсбук страницата, на снимка на сайта с неговото съдържание и ако възникне проблем, датировката на социалната мрежа би бил едно добро доказателство, къде за пръв път се е появил спорният текст.

 • Марто
  11 years ago

  Това е от един сайт за работа, обява на техносвят
  обява за PHP програмист


  Заплата от 500 до 800 BGN на Месец


  поне ценят труда на служителите си :D hxaahah

 • Kalin4y
  11 years ago
  AUTHOR

  Уважаеми Льохман или Вальо, ако не бъркам името и извинявам се в този случай,

  първо, никъде не съм твърдял, че съм PR…а що се отнася до това, че съм “смотан” – всеки има право на мнение и преценка за другият. Ако всички ме харесваха, щях да съм много богат човек :-)

  Никога няма да позволя на други хора да се подиграват с труда ми, още повече да се държат така нагло и дори да не си осъзнават вината. Винаги ще заставам срещу такива хора!
  Това, че ти не си цениш труда и усилията – не означава, че всичко го правят. Прояви малко себеуважение и не позволявай да се подиграват със самият теб.

 • льохман
  11 years ago

  Разбирам болката ти, но според мен това, което си дал като пример (блоговете в wordpress с по 1 статия в тях), изглежда като (и според мен е) досаден SEO спам.

  Джърни.бг със сигурност не са прави, но “творци” и псевдо-интернет-пи-ар-и като теб трябва да бъдат подвеждани от отговорност от компаниите, които се опитвате да измамите – например Гугъл, и творенията ви да не попадат в първите 10 страници на резултатите от търсене.

  Пожелавам ти успех в защитата на “творчеството” ти, но не забравяй, че ти също можеш да бъдеш обект на критика. Ако не тук – то другаде. И ако наистина си толкова смотан какъвто ми се виждаш няма да публикуваш този коментар.

  Ако не си – отговори ми и не се прави на фактор в интернет пространството (все още :) ).

  Изказах се!
  Твоят приятел Льохман :)

 • Има начини да защитиш информацията на твоя блог (Copyscape, Common License), също така е редно да добавиш страничка с информация за условията на използване на информацията. Ако разполагаш с всички необходими атрибути – можеш спокойно да ги осъдиш, но в момента не виждам как ще го направиш, след като не разполагаш с всички атрибути.

 • Напълно ненужни разправии са това. А и с крадено съдържание до никъде няма да се стигне.

 • След като разбрах за случая реших постепенно да премахна линковете на freebg.eu към journey.bg – не заслужават :) Ще ги разкарам като остане време.

 • Ди
  12 years ago

  Преди време имаше сайт, който аз правих (вече не съществува) за град Шипка, но същите откраднаха и съдържание и картинка – и до момента в статията им стои отрязана от хедъра картинка с логото, защото беше така направено, че да не може да се вземе само логото на градчето. Писах им тогава че е редно да напишат откъде са взели материалите, но получих някакъв доста нагъл отговор от сорта, че не е важно от къде е взето, важното е да го има написано…

 • MacTeP
  12 years ago

  Кажи им, че ще ги съдиш, работи в 99% от случаите. В останалите просто си заслужават да ги осъдиш за назидание на други подобни. За има няма година и половина, две и ще си ги осъдил. Според мен в съда преспокойно може да им поискаш 100 лв. като обезщетение и като се нашият с още няколко пъти по толкова за съдебни разходи ще им дойде акъла в главата.

 • Подобен спор с “конкретният” ни сайт journey.bg сме водили и ние, дори ставаше дума за кражба на пътеписи публикувани от наши потребители в конкурсите, провеждани от нас. Ако си спомням правилно името на собственика, някой си Стоилов. Та стигнах лично до него и мога да кажа, че по-нагъл и невеж собственик на уеб медия от него не съм виждал. Всички крадяли, защо и той да не го правел… no comment! Поне наистина да посочва автора, източника… За такива като него народа го е казал – с чужда пита помен прави.

 • Аз бях от обратната страна. Правих един сайт за хидроизолации и взех от няколко сайта текстове, пренаписах ги за Google и го пуснах. След като излезе на първа позиция ми се обади собственика на един от сайтовете, заплаши ме, че ще ме съди за 5000 лв за кражба и на мен ми стана доста смешно в интерес на истината, изобщо не си заслужаваше преговорите :)
  Свалих текстовете, преведох от Wikipedia.ru текстове с Google Translate и пак съм на първа позиция.

  Тъй, че хватката с осъждането работи. И аз ще процедирам така вече.

 • Desi
  12 years ago

  Просто им кажи, че ще ги съдиш. Работи, повярвай ми! Пък ако не проработи, наистина ги осъди :)

  • Kalin4y
   12 years ago
   AUTHOR

   Деси, цялата ирония е другъде…уведомих ги, че ще сезирам КЗП и въпросният господин от journey.bg ми се изсмя в лицето с думите “Питай КЗП какво е Интернет и нека те ти обяснят какво е блог”.
   Не мога да повярвам, че има такива нагли хора.

 • Webstart,bg
  12 years ago

  Покрай едни мои клиенти се запознах с управителя на тази фирма…

  НЯМАМ думи. Все съм виждал различни хора, но такъв наглец не съм!

what do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *