TOP
SQA Разни

Синхронизация на две папки при shared hosting

Тези дни ми се наложи да търся решение на следния проблем. Имам два домейна, разположени на shared хостинг при Superhosting.bg Идеята е, че в първият сайт се публикува информацията, като при този процес автоматично се публикува и на вторият. Казуса идва от там, че на първо време кода е написан без да се копират снимките. Трябва през определен период от време да се обновява съдържание и да се синхронизира в двете папки. Например папката images/ на първият сайт, трябва да е идентична с папката images/ на вторият сайт.
След известно време на рисърч се оказа, че най-лесно може да стане с използването на cron job от хостинг сървъра, където ни са разположени сайтовете. Лошото на споделите хостинг услуги е, че имате опредено време и ресурс, което може да заемате от машините. Командата copy нямаше да бъде ефективна, поради по-дългото заемане на процесорно време. Затова като cron job може да зададете следната команда:
rsync -a /пътя_до_първата_папка/ /пътя_до_втората_папка/
Чрез синхронизацията си спестявате доста ресурси, които иначе бихте заели. А това се оказва пагубно при споделият хостинг.
Има и второ решение, което съпорта спомена. Създаването на Symlink на втората папка – втората папка се създава като shortcut на първата и фактически сочи към нея. Идеално решение, което пък на мен не ми вършеше много полезна работа.

Калин Василев

Създател и мечтател. Силно вярвам, че човек трябва "да си купи акъл", за да бъде устойчив и силен в променяща се постоянно среда. Може да ме намерите във Facebook или Google

«

»

what do you think?

Your email address will not be published.