< Browse > Home / Бизнес / Blog article: Смяна на името на ООД/ЕООД

| Mobile | RSS

Смяна на името на ООД/ЕООД

March 7th, 2010 | 42 мнения | Публикувано в Бизнес

Скоро ми се наложи да променям името на една фирма. Първият път ми върнаха отказ, заради неотбелязана промяна в основният капитал, затова мисля да Ви споделя каква е процедурата, aко Ви се наложи да променяте името на Вашето ООД/ЕООД.

Първо, изтегляте А4 от www.brra.bg – раздел Документи > Бланки. В него попълването САМО това, което искате да промените. В нашият случай променяме името и довнасяме капитала, защото при първоначалната регистрация бе внесен само 3500лв.Таксите на Търговският регистър за промяна на вписани обстоятелства са:
– 60 лв. за промяна на капитала
– 30 лв. за промяна на други обстоятелства
Ако подавате заявлението по електронен път таксите са съответно 42 лв. и 21 лв.
За довнасянето на капитала вече е необходимо да внесете парите по набирателна сметка и да представите документ от банката, че наистина са внесени там. Както се прави при първоначалната регистрация на ООД/регистрация на ЕООД. Вече не става чрез обработка на сумата в касата на фирмата и без да се обявява в ТР.

Подавате документите – вносна бележка за внесената държавна такса, протокол от решението на съдружниците за смяна на името и новият дружествен договор на ООД/ЕООД, като до ден-два трябва да сте готови :)

Ако променяте адреса на фирмата незабравяйте да попълнете адрес на управление и седалището с новите данни. Това са две различни места и в новият дружествен договор трябва да са отбелязани. Пишат се също и в заявлението А4, както и протокола от събранието и решението за смяна на името/адреса на управление/седалище на ООД/ЕООД.

Ако имате въпроси – ще се радвам да Ви помогна :)

About the author

Kalin4y Консултант по управление на онлайн репутация (ORM), е-PR и e-маркетинг, SEO оптимизация и email маркетинг. За контакти e-mail: [email protected], skype: kalin4y_eha или Google

Leave a Reply 24380 views, 26 so far today |
Follow Discussion

42 Responses to “Смяна на името на ООД/ЕООД”

 1. Янчо Says:

  Много полезна статия, мисля, че скоро ще се възползвам от процедурата.

 2. Силвия Says:

  Случайно попаднах на твоята статия за създаване на ООД и ми беше много полезна, за което най-сърдечно благодаря!

 3. Рачо Says:

  Много полезно! Има нещо което не ми е ясно. Много рових в нета, но уви… Какво представлява Решение на ЕСК за промяна на името? Казаха ми да пиша в свободен текст, но какво точно????

 4. Megi Says:

  Privet, super informaciq. 6e se vazpolzvam ot vazmojnostta za vapros:) imame preobrazuvane na ood v eood – izkupuvane na akcii ot sadrujnik m.mart 2010, zapazva se bulstata formulqra A e podaden, no stigame do G poblikuvane na GFO. ot koe drujestvo sledva da se sastavi protokol za priemane na GFO? i drugoto sledva li da se poblikuva GFO koioto e na ood sled kato to ve4e e preobrazuvano v eood? Blagodarq predvaritelno

 5. Мария Петрова Says:

  Ползвах Вашата информация във връзка с обявяване на актове и по-точно ГФО.Беше ми много полезна и искрено Ви благодаря.

 6. Богито Says:

  Привет на Калин и благодаря за информацията! Извинявам се за сигурно тъпия въпрос, но като се съберат всички тези документи къде точно се подават, и задължително ли е да е собственика на фирмата. Налага се спешно да сменя името на фирмата, в която наскоро започнах работа и не съм запозната въобще с фирмени регистрации, съответните институции и др. подобни.
  Благодаря предварително.

 7. Kalin4y Says:

  Богито, подават се в Търговският регистър. Подават се от управител или упълномощен от него човек.

 8. Богито Says:

  Здравейте, пак съм аз И продължавам със сигурно тъпите си ,за някои, въпроси, а за други невежи като мен, надявам се – полезни:) И така, подадох всичко преди около месец, и сега настъпва момента, когато уж трябва да е готово. Нямам известие за отказ. Нещо не мога да вляза в сайта на Търг. регистър и да пробвам да проверя оттам. Та моя зов за помощ е следният:
  1. Къде да проверя дали всичко е ОК
  2. Какви стъпки трябва да предприема като/ако/ е одобрена промяната:
  примерно да се извади ново удостоверение за актуално състояние и т.н.?
  Ще бъда благодарна много за оказаното съдействие. Тъкмо вече ще има пъъълна информация за цялата процедура за всеки, който влезе в този полезен сайт:)))

 9. Богито Says:

  P.S. Успях да проверя през сайта на Търг. регистър. Там е ОК. И сега продължавам с процедурата по удостоверението, после печата и т.н.::)

 10. DANA Says:

  Здравейте, искам да попитам следното: ЕООД, което в момента е медицински център трябва да бъде преименовано в самостоятелна медикодиагностична лаборатория. Какви документи са необходими за ТР?

 11. Ц.Димитров Says:

  Необходимо ли е, преди подаване на А4 в която да се впише промяната на обстоятелството (новото име на фирмата), името предварително да е запазено с Д1.

  Извинявам се за повдигането на въпроса и предварително благодаря, в случай че успеете да ми отговорите.

  Поздрави, Ц.Димитров

 12. Kalin4y Says:

  Ц.Димитров, не, не е необходимо. Провери просто да няма друга регистрирана фирма с това име в търговския регистър.

 13. Ц.Димитров Says:

  Много благодаря за своевременния отговор (ако повечето адвокати прочетат тази информация ще престанат да подлъгват непросветените хора). Отново благодаря!

 14. Роси Says:

  Здравеите, Калин! Двама съдружника сме в ООД.Трябва да довнесем останалите 50% от обявения капитал от5000лв.Искаме да приемем още един съдружник, увеличавайки капитала от 5000лв на 7500лв,като той внесе 2500лв.Не знам може ли това да стане едновременно и как да бъде записано в дружествения договор.Освен това сменяме името на фирмата.
  Ще се радвам да ми отговорите.Благодаря Ви предварително

 15. GALQ Says:

  ЗДРАВЕЙТЕ!!!Аз имам друг казус :новооткрито ЕООД ИСКАМЕ да прехвърлим собствеността върху друг човек ,но не съм много наясно дали само чрез промяна на обстоятелствата или трябва първа да се извърши нотариална сделка?Благодаря предварително

 16. Snejana Says:

  Здравейте,
  На кое место се вписва новото име на ЕООД-то в заявлвнието А4.
  В началото след ЕИК или?
  Предполагам, че в основни обстоятелства се пише старото име и се отбелязва заличавам.
  Вписва ли се воопще в заявлението или само в протокол от решението?

 17. Kalin4y Says:

  Snejana, в А4 пишеш само това, което ще променяш при старата фирма.
  В раздел идентификация пишеш само ЕИК-а и ново име. После следват име на заявителят. После има обстоятелства, където попълваш името на кирилица и латиница, и после само приложенията отбелязваш

 18. Snejana Says:

  Благодаря Ви много за брзия отговор.

 19. Ignatova Says:

  Здравейте,коментирате ООД и ЕООД, искам да Ви попитам при допълване предмета на дейност при СД – Събирателно дружество, следва да се изготви нов Дружествен договор, въпросът ми е следва ли да се заверява нотариално. И знаете ли каква е процедурата, четох и стигнах до извода, че се прави Протокол на общо събрание,нов Дружествен договор но не можах да разбера кое се заверява нотариално.Благодаря Ви предварително.

 20. Златка Николова Says:

  Имам въпрос ако има отказ за първоначална регистрация на ООД поради факта, че има вече регистрирана фирма с това има,какво трябва да направя от тук нататък?

 21. Kalin4y Says:

  Златка, попълвате наново документите и наново плащате таксите :)

 22. Златка Николова Says:

  Логично е.Така и предполагах, но не ми се искаше, особено по отношение на таксите.Благодаря Ви!Весели празници!

 23. JJ Says:

  Здравейте,

  Може ли смяната на името да се извърши с е-подписа на счетоводителя ми.
  Ако името ми вече го има регистрирано от някой – едно тиренце по средата или липсата на интервал между две думи решава ли проблема. Пример : Има фирма Алфа Бета, ще приемат ли моята да се казва Алфа-Бета или АлфаБета?

  Надявам се да ми помогнете и ще съм ви много благодарен за това. Сигурно е по-лесно да се свържеш с Бойко Борисов, отколкото със съпорта на Търговски Регистър :).

 24. Хари Василев Says:

  Не може да се сменя името с електронен подпис на счетоводител (изключение правят тези които са счетоводители и юристи). Трябва подписа да е на лицето представляващо фирмата, прокурист, адвокат или особен представител в определени случаи.

 25. МАРГАРИТА Says:

  КАКВО СЛЕДВА ОТ СЧЕТОВОДНА ГЛЕДНА ТОЧКА ,АКО ФИРМАТА КОЯТО ИСКА ДА СИ СМЕНИ ИМЕТО ИМА РАБОТНИЦИ?

 26. МАРГАРИТА Says:

  КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНИ В НАП,ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ ОБЯВЯВА ТАМ ПРОМЯНАТА НА ИМЕТО?

 27. Николай Чанков Says:

  Айде да питам и аз. Смятам да променям името на фирмата. По описания начин изглежда лесно, и ще го съвместя с подаването на годишния отчет, но се чудя не трябва ли да се издава нов булстат, и съответно да се уведоми НАП за тези промени? И освен печат какво друго трябва да се направи?

  Благодаря

 28. Kalin4y Says:

  Чанков, няма нужда да се издава нов ЕИК. Все пак той е ИД-то на фирмата, а не името.

 29. Софи Says:

  Доста често се случва отказ и се получава доста неприятна ситуация. Още повече, когато отказът не може да бъде обжалван и трябва да се заплати повторно такса за регистрация.

 30. Боби Says:

  Да се включа и аз и се надявам някой да ми даде ясен отговор. При преобразуване на ЕООД в ООД необходима ли е смяна на БУЛСТАТ/ЕИК и като цяло заличава ли се цялата данъчна история на ЕООД-то. Съжалявам, че не се изразявам така непрофесионално, но не съм веща в тази област! Много благодаря!

 31. Веси Says:

  Здравейте
  Не разбрах какво се прави след смяна на името на фирмата – уведомява ли се НАП? Преподписват ли се нови договори с персонала на фирмата? Ясно е че трябват нови фактури и печат. Какво друго пропускам?

 32. S.Noncheva Says:

  Zdrawej,
  Bi li mi kazal zashto se dovnasia kapital?
  Uchreditelnia minimum e 1 euro.Kak se izchisliava kolko triabva da se dovnese?
  Predvarileno blagodaria.
  BR/SN

 33. Ники Says:

  За промяна на име и адрес на фирма заедно какви документи са нужни освен А4, декларация и протокола от общо събрание? Ако е нужен нов дружествен договор за ЕООД, той като стария ли ще е с новите данни или нещо различно?

 34. Росица Емилова Says:

  Здравейте,
  Много полезна статия! Ако е уместно тук бих искала да попитам какво следва да се направи при смяна на името на собственик на ЕООД. Името е сменено от турско на българско. Какви документи (ако може подробно да кажете) и къде следва да се подадат. Има ли срокове за това?
  Предварително Ви благодаря за отговора!

 35. Таня Says:

  Налага ми се да сменя името на ЕООД и дейността на ЕООД-то. В А4 прилагам следните документи: Протокол от общото събрание от старото име и вътре в него приемам да смена името и дейността;нов Учредителен акт и декларация чл.13. Като Учредителния акт е от новото име а протокола от старото име на ЕООД-то. Така ли е наистина?

 36. Кирил Says:

  Здравейте, скоро регистрирах ЕООД. Реших да сменя името му, но се оказа, че таксата която трябва да платя е същата, като тази за регистрацията!!!! НЕ съм стартирал работа с въпросната фирма.
  Въпросът ми е каква е процедурата и мога ли сам да свърша работа?

 37. Kalin4y Says:

  Здравей Кирил,

  промяна на обстоятелства за ЕООД/ООД е 30 лева, ако го подадеш на място в Търговски регистър и 15лв. по Интернет. Тази такса кой ти я иска ?

 38. Михаил Says:

  Здравейте, искам да ви попитам какви документи трябва да подам, за да сменя името на ЕООД? Само А4 и решение на собственика на едноличния капитал ли? И какво да попълня в А4? Решението трябва да е подписано от управителя на дружеството със старото или с новото име? Благодаря ви предварително.

 39. Александър Says:

  Добър ден. Имам един въпрос близък до темата Ви, искам да създам фирма с име,което е имала друга фирма, която вече е заличена. Възможно ли е това нещо?, плюс това фирмата, която създавам ще бъде ЕООД,заличената е била ООД. Благодаря.

 40. Ивайло Стоянов Says:

  Имам ЕООД в което съм едноличен собственик на капитала. Искам да направя съпругата ми съдружник с общо ООД , но се оказва , че през годините фирмата е натрупала големи печалби и тя трябва да внесе доста голяма сума и да и платим данък съответно . Има ли начин да ми стане съдружник без да се плащат данъци.

 41. Таня Says:

  За промяна на името на фирма необходимо ли е предварително запазване на името, съответно плащане на държавната такса за това?

Trackbacks

 1. Смяна на име и адрес на фирма с УЕП « Блогът на Мартин Христов  

Leave a Reply