TOP
Бизнес

Довнасяне на капитал за ЕООД / ООД

Навремето Ви споделих какви документи са необходими и каква е процедурата за регистрация на ООД/ЕООД. Тогава регистрирахме една фирма с основен капитал от 5000 лева, от които 3500 само внесени. По закон до 2 години от регистрацията на ООД/ЕООД сте длъжи да довнесете остатъка от 1500 лева. Дори и да закъснеете, досега не съм чувал да са налагани глоби или санкции за това.

Довнасяне на капитал на ООД/ЕООД се осъществява само чрез вносна бележка, т.е. трябва да внесете по разплащателната сметка на фирмата 1500 лв. или колкото Ви остават. Основанието за превода е довнасяне на капитал. Ако това се случва с ООД, то вноската бележка е повече от една – от името на всеки един съдружниците, в зависимост от това колко пари им остава да си довнесат. Незабравяйте, че всеки един съдружник внася според остатъка на дела си капитала с отделна вносна бележка.

След като направите това е необходимо да обновите дружественият си договор. Единствената промяна се налага там, където е описано, че основният Ви капитал не е внесен целият. Ще Ви трябва и едно решение на общото събрание на съдружниците, че обновяват капитала на дружеството. След което тази промяна трябва да се обяви в Търговският регистър.

Трябва да попълнете един формуляр А4, чрез който да направите промяната. В него се попълва само първата част за подател на документа и след това полето за размер на капитала, т.е. попълва се само това,което ще се променя. Към А4 се добавят още и

1. Документ (вносна бележка) за довнесения капитал – тази, която сте подали Вие и/или Вашите съдружници за довнасяне на капитала.
2. Решение на Общото събрание за промяна на дружествения договор
3. Копие от актуализирания дружествен договор
4. Декларация по чл. 13 ал. 4 от ЗТР
5. Вносна бележка за платена такса за обявяването на промените

Всички тези документи се подават в Търговският регистър, с което се изчерпва цялата процедура за довнасяне на капитала на Вашето ООД/ЕООД

Калин Василев

Създател и мечтател. Силно вярвам, че човек трябва "да си купи акъл", за да бъде устойчив и силен в променяща се постоянно среда. Може да ме намерите във Facebook или Google

«

»

13 COMMENTS
 • Таня
  9 years ago

  Здравейте,
  Малко късно съм се сетила че трябва да довнасям капитала на дружеството, а срока от 2 години отдавна е минала. Ще се пробвам да видя какво ще стане сега /дали ще има глоба/.
  Имам един въпрос – все още ли може довнасянето да се извърши в разплащателна сметка или трябва да е в набирателна?

 • NIKITA
  12 years ago

  1. Каква е процедурата на увеличение на капитала на ЕООД с печалбата от 2011г.?
  2. Може ли едновременно да се направи с решението за приемане на ГФО и публикуването му в АВ?
  3. Какви са необходимите документи за публикуването на тази промяна?

 • Kalin4y
  13 years ago
  AUTHOR

  цялата документация, която трябва да попълниш е описана по-горе. Просто прочети по-добре статията и ще разбереш какво трябва да се попълни/направи за довнасяне на капитал на ЕООД/ООД

 • dimityr
  13 years ago

  izvinqvam se predvaritelno 4e ne pi6a na kirilica i 4e puskam edin sled drug komentarite,no prosto 4eta informaciqta napisana ot vas popylvam,pak preprochitam i pak puskam mnenie,izvinqvam se o6te vednaj

 • dimityr
  13 years ago

  i tazi deklaraciq popylnih- Декларация по чл. 13 ал. 4 от ЗТР

 • dimityr
  13 years ago

  sigyrno se popylva i УЧРЕДИТЕЛЕН АКТ, v koito da pi6e 4e celiq kapital e vnesen

 • dimityr
  13 years ago

  predi godina i 10meseca registrirah EOOd ili po-skoro si platih na s4etovoditelka za uslugata,no vnesoh 35%ot kapitala za registraciq-1750lv,ot po gore napisanoto razbiram 4e trqbva po razpla6tatelnata smetka na firmata da vnesa ostanalite3250lv,kato osnovanie-dovnasqne na kapital,sa6to taka znam 4e taksata kam agenciqta po vpisvaniqta e 52lv osven tova kakvo drugo trqbva da podgotvq kato dokumentaciq

 • Георги Георгиев
  13 years ago

  Здравейте Калин,
  Имам регистрирано ЕТ в Гърция. Мога ли да регистрирам ЕООД в България със същата дейност – целта ми е спестяване на данъци – в Гърция данък печалба е много висок. Някакви обстоятелства и данъци като свързани лица – такива ли са дружествата?

 • Kalin4y
  13 years ago
  AUTHOR

  Светлин, примерно, ако искаш да теглиш фирмен кредит, с този малък капитал банките почти невъзможно да ти отпуснат. Освен това, ако тръгнеш да купуваш машини и съоръжения, с такъв малък капитал…няма как да стане и после върви да ги осчетоводяваш :)

 • svetlin
  13 years ago

  Чудя се какво е значението на капитала. Какви са минусите, ако еоод-то ти е например с капитал 100 лева вместо 50 000 например. Ще съм благодарен, ако някой ми го разясни с 2 думи.

 • Kalin4y
  13 years ago
  AUTHOR

  Азулен, все още има фирми с недовнесен капитал, а и създаването на фирма с 2 лв. основен капитал си има своите минуси :-)

 • Стефан
  13 years ago

  Ако си регистрирал фирмата преди 2 години и не си вмесъл целия капитал, то си длъжен да го довнесеш, независимо че вече можеш да регистрираш фирма с по-нисък капитал.

 • Азулен
  13 years ago

  На това инфо не му ли е минало времето ? Отдавна ги няма тези пари и тези правила?

what do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *