TOP
SQA

BA и SQA – ръка за ръка*

Последно време работя върху засилване на съвместната работа между два отдела във фирмата, където работя. Става въпрос за коопериране на действията на бизнес анализаторите и QA консултантите.
Според мен тези хора трябва да работят усърдно ръка за ръка, защото ако не са събрани правилно бизнес изискванията, не са дефинирани критериите за успеваемост на един проект и не се планува правилно времето за тестване на съответното приложение, то ние рискуваме неговият провал.

На мнение съм, че работата на QA трябва да започне още на фаза планиране и определяне на основните цели на проекта. QA трябва да се включва, заедно с бизнес анализаторите при проектиране на екрани, полета, типове данни. Активно участие на двете страни при създаването на функционалната спецификация на продукта, както и при управлението на проблемите (issues).
Съвместната работа би допринесла положителни аспекти и при предаването на проекта при клиента и впоследствие, ако се налага при обучението на потребителите за работа със системата.

По-ранното планиране на ресурсите от гледна точка на BA и QA гарантира по-ранно изчистване на големи бъгове и проблеми, които несъмнено ще породят големи загуби, ако се идентифицират в следваща фаза на проекта.
Своевременният и постоянен анализ от страна на BA и QA е едно от златните правила за успешен софтуерен продукт!

А вие какво мислите за връзката BA и SQA – ръка за ръка при създаването на софтуерен продукт ?

* BA = бизнес анализ
SQA = контрол на качество или качество на софтуерните продукти

Калин Василев

Създател и мечтател. Силно вярвам, че човек трябва "да си купи акъл", за да бъде устойчив и силен в променяща се постоянно среда. Може да ме намерите във Facebook или Google

«

»

2 COMMENTS
  • Stilgar
    15 years ago

    Spored men triabva da sa edna i sushta pоzicia.

  • Стойчев
    15 years ago

    Напълно съм съгласен, че QA трябва да участва от самото начало в процеса, но също така трябва да има ясна граница между engineer-инг и клиента. Колкото по-ясни са изискванията, както си написал, толкова по-добре за продукта :)

what do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *