TOP
Лични Разни

Как МЕТРО подвеждат клиентите си

Вчера на гости в Пловдив ми дойде майка. Мотахме се малко по магазините из центъра и решихме да отидем до МЕТРО, че да си напазарувам за вкъщи. Никога не съм предпочитал такива хипермаркети, като МЕТРО, за пазаруване на дрехи. Но минахме из сектора с текстилни изделия. Не щеш ли, взе че ми хареса един суичър. Идеален е да ходя да гледам мачове или да си карам колето…тук да вметна да пожелая успех на пловдивските железничари, срещу софийските им събратя в днешния мач.
“Тествах” суичъра и ми са стори удобен. На етикета на стоката пишеш 21.99лв., както можете да видите и вие. За такава цифра – супер си казах. Пообиколихме още няколко сектора и си взимахме още стоки – главно хранителни :) Поне затова МЕТРО няма грешка…и тръгваме да минаване през касата. Всичко ОК, като пожелах суичъра да го таксуват на друга бележка с друга членска карта. Касиерката беше много любезна и каза, че няма проблеми.
Обаче какво стана, като видях следната разлика. Както ви казах по-горе цената на дрехата бе 21.99лв. – поне това беше упоменато на цената на етикета. На фактурата, обаче се различаваше. Там беше упомената, различни цифра – 24.99лв., както виждате на фактурата Ей, защо ще ме правят на будала и ще си избиват печалбата по такъв начин. Веднага се върнах на следкасов контрол, като им показах нещата те ми съобщиха: “Сектора е голям и колегите просто не са сменили етикетите”.
Защо ще ме правите зорлем на простак? Не мога да разбера, защо голяма международна верига като МЕТРО, по такъв начин ще си “играе” с клиентите си. Нима са стигнали толкова долу, че така да вадят печалба?
Като искрен и добронамерен гражданин, вчера пуснах едно писмо със снимков материал и обяснение на случилото се до Комисията за защита на потребителите. Като копие добавих и магазини МЕТРО и предаването по Нова ТВ – “Господари на ефира”.
Писна ми да ни правят на кретени! Писна ми по такъв начин да манипулират крайният потребител. Ако суичъра беше таксуван на общата фактура изобщо нямаше и да забележа. Хората, отиват в МЕТРО да пазаруват и правят доста солидни сметки. Защо да не ги минем с 4-5 лева, може би си мислят от МЕТРО?
Ако вземат 4-5 лева от мен и още 1000 човека на ден, то те си избиват доста голяма част от месечните разходи!
Да се надяваме, че като голяма верига магазини това няма да бъде подминато, защото ако това се случеше някъде из западната част на голяма Европа, нямаше да им се размине със солените глоби за подвеждане на потребителя!
Да видим след сезирането на КЗП, каква ще бъде тяхната реакция. Дали ще обърнат нужното внимание и дали МЕТРО ще си получи заслуженото за подвеждане на крайният потребител!

Ще ви държа в течение :)

Калин Василев

Създател и мечтател. Силно вярвам, че човек трябва "да си купи акъл", за да бъде устойчив и силен в променяща се постоянно среда. Може да ме намерите във Facebook или Google

«

»

74 COMMENTS
 • Юлиана Симеонова
  10 years ago

  Здравейте! Не мога да открия адрес, на който да се обърна към управата на Метро! Станах клиент на “Метро” преди две, три седмици, но преди няколко дни получих писмо, адресирано до фирмата, в което се упоменава как мога да взема своята Метро карта и как тяхната мисия е да помагат на своите клиенти да разрастват бизнеса си! Сега ще цитирам една малка част от писмото:”Като подарък за “летящ старт” на един успешен бизнес с това писмо Ви предоставяме и ваучер на стойност 10 лв., който е валиден само за Вашата фирма.” Отивам аз в Метро-Хасково с ваучера и на вход “Клиенти” няма никой! След 5 мин. се появи охраната, дадох ваучера си на нея, а тя каза:”Елате до офиса, да видим какъв е този ваучер!” Само, че в офиса не влезнах аз с писмото, а охраната! Насреща ми стоеше мениджъра клиенти, който се прозяваше през цялото време, ама такааааааа си зееше, че си мислех, дали няма прав да заспи! Охраната излезна от офиса, с решението, че този ваучер не мога да го използвам в Хасково! Възмутена съм, от отношението на персонала! Това не е отношение на професионалисти! Дано следващия път като получа ваучер, само да не е от Метро, че не ми се ходи до София,примерно, за да си уползотворя ваучера на уникалната стойност в размер на 10лв.

 • Привет,
  Не си единствения с подобен проблем.
  Наскоро си купих поставка за документи с рафтчета – метална.
  На етикета пишеше 12,99 без ДДС = 15,59 с ДДС.
  И понеже по време на пазаруването си правих някаква груба сметка на касата какво ще ми излезе след като прехвърли 120 лева грубо се ориентирах към касата. На касата сметката ми излезе около 95 лева и затова изобщо не и обърнах внимание, защото грубата ми сметка бе твърде голяма и бях доволен.
  Като се прибрах обаче, реших просто ей така да си проверя касовия бон и о чудо… моята поставка струваше 21,56 без ДДС = 25,87 с ДДС.
  Не че съм за някакви 10 лева, ама същия ден в колата докато се прибирах обмислях варианта да закупя още 20 таквива за всички служители в офиса което автоматично щеше да ме ощети с близо 200 лева!
  Да е жив и здрав пича с етикетите!

 • Един
  11 years ago

  Дидие,миришеш ми на Метро…

 • didie
  11 years ago

  искам да Ви кажа, че Метро си е много хубава верига ама управителите са гола вода-хем тъпи, хем прости, хем некадърни, а откакто управителния съвет е от българи нещата се влошиха повече.Това се отразява и на служителите и на клиентите. За етикетите е нормално да стават грешки – всеки един парцал е изкаран от кашона, после от наелона, после е сложена аларма, после е закачено етикетче, после е сложено на закачалка и чак тогава е изкарано вън.И това се прави от максимум две момичета на смяна.Имайки в предвид колко стока има в търговската част мисля че е допустимо да стават грешки, но когато не си доволен може да върнеш стоката и да ти върнат парите.За количествата…. моля Ви съгласете се , че неможе да се потдържат безумни бройки, които изискват склад какъвто Метро няма.За децата е правилно да не пускат и то заради родителите им , че не ги наблюдават ,а ги пускат да се разхождат все едно са на детска площадка. Ако електрокар мине през крачето на вашето дете има ли значение кой е виновен, когато детето е осакатено и колкото и жалби да пускате и колкото и пари да искате това няма да върне здравето на детето.Ако вие не си пазите децата няма кой да го стори вместо вас.Така , че спрете да говорите глупости , а се замислете като влезете в хипер маркет как се държите – как се обръщате към служителите, дали оставяте стоката от там от където сте я взели, разопаковате ли и други такива.Моля Ви бъдете културни когато пазарувате без значение в кой магазин сте, защото накой минава след вас за да оправи нещата а не е длъжен.

 • Beli
  12 years ago

  Бас държа, че управителите са накарали служители да публикуват коментарите, по-горе, в които вината се поема от служителите :)
  Ето една случка в Метро Хасково: http://trekto.info/%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BA%D1%82-%D1%85%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%BE

  А тук са направили facebook група на измамените, но от Кауфланд: http://www.facebook.com/groups/149689208421550

 • yana
  12 years ago

  на 23.06.2011 около 18,30 отидох на метро стара загора с желанието да си купя хладилна ел.кутия която беше на промоция на стойност 53,99 лв.При влизането ми през входа в началото бяха стоките на промоция.Аз видях споменатата хл.кутия хареса ми и я взех.Когато отидох да я платя на касата се оказа че цената е 65,99.Касиерката повика колежката си и тя каза че тази кутия е друг модел/без видима разлика в цвета или нещо друго/.В обяснението си служителката каза че промоционалните кутии са изчерпани преди 2 часа.При такава голяма верига магазини се учудвам че не разполага с достатъчно налични промоционални стоки и заблуждава клиентите си защото никъде не беше посочено че е различна от тази на промоцията.

 • dimitar
  12 years ago

  vseki burka we ti da ne bi da si bezgre6en

 • ЕЛИ
  12 years ago

  КОЙ ГО БЕШЕ КАЗАЛ……..

 • mariq
  12 years ago

  znaete li kavo 6te vi kaja kato rovite kato koko6ki i si hvarlqte drehite deto vi padne a ne ot kadeto ste gi vzeli i si mislite 4e se namirate v rovi rovi magazin.za tova cenata ne e bila smenena za6toto ne e namerena.na metro slujitelite sa namaleni do minimum koe parvo da svar6at.a dokolkoto 4e metro pe4eli ot va6te 4 ili 5 leva ste daleko ot istinata metro si imat golemi klienti koito pazaruvat za mnogo pove4e ot va6ite 100 ili 200 leva.

 • Галя
  13 years ago

  Не се надявайте Комисия за защита на потребитиелите да направи нещо. И аз имах работа с тях, по друг случай, но нищо не успяха да направят. Не зная защо толкова рекламират подобни институции, като нищо не правят, за да защитят българския потребител!? МАЙ НАИСТИНА НИ ПРАВЯТ НА МАЙМУНИ!!!

 • KOSTA
  13 years ago

  Най големите простотии в Метро 1-Пловдив станаха по време на промоциите   по случай 11 годишнината им в Бългрия.
  На 21.03.10  в 6:00 часа, тридесет човека чакаха пред склада за черна техника за да закупят телевизор “SONY” на цена 1378,80лв.Въпросните телевизори така и не се  появиха  от склада,но за сметка натова двама от “нашите хора”,самодоволно изтикаха две колички с телевизори от склада за месо.
  С това приключи кампанията с ‘шокиращо ниски цени”за телевизор “SONY”.
  Подобна подигравка с хората не съм виждал и по времето на социализма.
  “SONY”

 • Дима
  13 years ago

  Здравейте!Мен също ме измамиха и подведоха,но не в Метро,а в офиса на БТК(сега Виваком)!Исках да си закрия нета;служителката първо ми обясни,че трябва да свърши едногод. договор;попитах я няма ли да ми се поднови автоматично,няма ли да имам неустойки?Тя два пъти ме увери,че НЯМА да се поднови,няма да плащам неустойка!Подписах договора за закриване и…..след два месеца получих бележка,че дължа 209лв. неустойка за 1г.напред за интернет!Писах жалби до БТК срещу служителката,но след “направена проверка”,аз правомерно съм дължала сумата за неустойката!!Е,точно прди Коледа Виваком си взеха парите,а аз останах обидена и измамена!Моята “вина” беше,че повярвах на един служител(той за това е поставен там!) и си платих!Въпросната служителка не мисля,че е наказана,защото е все още на работа!
  Хора,моля ви,вярвайте само на документ,написан черно на бяло!
  Ако има някой подведен,измамен-нека да пише,за да предпазим поне малка част от хората!
  Поздрави на всички!

 • Георги
  13 years ago

  Когато има някаква стока с обявена цена на етикета и купувача реши да я купи, в магазина са длъжни да му я продадат на точно тази цена. Никакви фактури и така нататък нямат значение, важното е какво са написали на етикета. Продавача си понася загубата (в случая от пропуск на персонала) и после сам решава какво да предприеме за да избегне подобни случаи в бъдеще.

  Доколкото си спомням това е уредено със закон на запад, а може би и в България вече. Не знам в случай на покупка с договор между юридически лица дали се прилага точно такъв принцип, но сигурно има подобен :) От Метро трябва дори да се извинят, ако уважават себе си и това, което правят.

  Коментарите в подкрепа на Метро, че била верига магазини за пазаруване на едро и други, са далеч от истината. На едро – опаковка по 2 шампоана, ха ха :). Те ако искат само фирми да влизат при тях, спокойно могат да го постигнат, има достатъчно начини. Истината е, че са си магазин на дребно, това е. Нормален супермаркет.

 • Astin
  13 years ago

  Силвия,правенето на точна сметка преди касата не е задължение и същевременно оставянето на стоки е привилегия.Това означава,че на касата или другаде КЛИЕНТА може да остави всичките си стоки и да си тръгне.Това е характерно за всички супермеркати в Европейския съюз и лично съм наблюдавал тези процеси.Ако ръководството си гледа работата,ще набира качествен персонал,от което следва бърза реакция при преместването на стоки,които не са на предназначените за тях места.За 10 минути извън хладилника кое ще се развали?

  • SILVIA
   13 years ago

   Точна сметка-не,но приблизителна-да. И ако си знаем задълженията така,както привилегиите-цена няма да имаме.

 • SILVIA
  14 years ago

  До Мартин Христов-Ето затова се забранява влизане с малки деца. А колкото до развалената стока-не сте ли виждали колко продукти се оставят,само защото не ни стигат парите? Не е ли по-добре да си правим сметката преди да стигнем до касата,така че,да не оставяме стока,която да седи и да се разваля? Или поне да имаме съзнанието сами да си я занесем до хладилниците,когато не ни стигат парите. Защото утре пак ние ще я купим.

 • SILVIA
  14 years ago

  До Галя-Вземете фактурата,отворете си очите,ако имате очила-сложете ги. Едва ли саздърмата е таксувана 3 пъти. Най-вероятно е маркирана втори път по погрешка и с третото маркиране е извадена. То трябва да е със знак (-). И преди да се хвърлят обвинения наляво и надясно и да се пишат глупости,по-добре е първо да се прочете ВНИМАТЕЛНО!!!

  • GALIA
   13 years ago

   МНОГО ГИ ЗАЩИТАВАШ БЕ СИЛВИЯ

   • SILVIA
    13 years ago

    Не защитавам никого. Критиката е хубаво нещо,когато е основателна. В противен случай,са само празни приказки.

 • GALIA
  14 years ago

  АЗ ПАЗАРУВАХ ОТ МЕТРО В. ТЪРНОВО КУПИХ СИ ЕДНО ПАРЧЕ ВАКУМИРАНА САЗДЪРМА И ОЩЕ МНОГО ДРУГИ КОЛБАСИ, ПАРФЮМЕРИЯ, ПРАХ ЗА ПРАНЕ И ДР. КАТО СЕ КАЧИХМЕ ВЕЧЕ СЪС СТОКИТЕ В КОЛАТА РЕШИХ ДА ПРЕГЛЕДАМ ФАКТУРАТА И КАКВО ДА ВИДЯ САЗДЪРМАТА БЕШЕ ТАКСУВАНА ЦЕЛИ ТРИ ПЪТИ Е ТОВА НА КАКВО ПРИЛИЧА А ВСИЧКИ ДРУГИ КОЛБАСИ ГИ ОТВОРИХМЕ ВКЪЩИ ОПИТАХМЕ И ИЗХВЪРЛИХМЕ ВСИЧКО БЯХА ИЛИ С МНОГО ЛОШО КАЧЕСТВО ИЛИ С ИЗТЕКЪЛ СРОК НА ГОДНОСТ СТРАШНО СЪМ РАЗОЧАРОВАНА

 • Петър
  14 years ago

  имам издадена карта от София обаче пазарувам във Варна
  купувам 2 възглавници освен останалите попупки на едро
  цената на етикета е една на касата друга ,от много места съм чувал че така се получава-моята реакция на следкасовия контрол посочих разликата ,и се почна едно суетене ,проверки ,писания смятания ,накрая ми върнаха парите ,но ми изгубиха 1 час ,ами ако трябваше да хващам самолет ? к”во прайм
  явно в Метро това си е практика ,а ако не е служителя трябва да бъде наказан (финансово)или иэгонен за системни провинения

 • Мартин Христов
  14 years ago

  Спирам да пазарувам от Метро и по-специално от Варна !

  – пробутаха ми кафе /отврат/ в опаковка Лаваца
  Успях да го върна /само защото не можаха да ми покажат срок на годност/. Това също е доказателство за пакетиране там.
  – пробутаха ми вмирисани миди /черни/
  – пакетират стоки с изтекла годност в нови по малки разфасовки /с нов срок на годност/
  – Пишат винаги с ГОЛЕМИ цифри цени с 20 % по-малки с което умишлено заблуждават клиентите си.
  – Теглят продуктите заедно с опаковките !
  – Разхождаш се заобиколен от ел кари с опасност за живота !
  Това го има само в Булгаристан, никъде по света не съм го видял !
  Пробутват ти 6,8,12,24 и тн. пакетирани продукти /като цената не се променя. Които е пазарувал по белия свят знае , че много често купуваш 3 за цена на 2 и т.н

 • Петър Иванов
  14 years ago

  На 25 март 2009 година купих китайски конвектор от “Метро”-Бургас за 20 лева.Доволен от работата,която ми върши реших да купя още един.На 1 април продавач-консултатнтът ми обясни,че ги прибират понеже зимата свърши,но ми изрови .Изумлението беше,когато трябваше да платя-36 лева.Попитах касиерката защо така,тя ми отговори че вероятно първия път е имало промоция.В къщи проверих за наличието на звездичка за промоция,но такава липсваше.При друго отиване в магазина носих и двете фактури,препращаха ме насам-натам-никакъв резултат.Обясниха че това е практика да променят цените,когато решат.
  Не ми е ясна логиката – обикновено на уредите за отопление през есента им увеличават цените.А за една седмица така да се повиши цената?

 • Минчо
  14 years ago

  Ае да са караме и да да праим проблеми и за най-малките грешки ли сме се родили, мама му стара!Ем има грешка-вие да не сте безгрешни!колкото повече удобства се предлагат на човек-толкова повече деградира!”безупречност към клиента”-мани ги тия американоподражатели!виж ги ся тия дет сасъдят за всичко на какво са заприличали!има кой да да ги съди рано или късно,някои го наричат карма, други под най общото название”Бог”.

 • galq
  14 years ago

  Къл там ЛИОН ли е,не го знам. Не става въпрос за 3-те лева а за коректно,отговорно,толерантно и безупречно отношение към клиента и май не само на един се е случвало,може е практика да е притях.От мен 3лв.от теб 3лв,от там минават хиляди,колко смяташ че печелят по този измамен начин,но какво ти пука на теб,може би си един от тях.Чесноста трябва да е най добрия добродетел на търговеца.дръ дрън дрън. za tova sam napalno saglasna

 • ani
  14 years ago

  Къл там ЛИОН ли е,не го знам. Не става въпрос за 3-те лева а за коректно,отговорно,толерантно и безупречно отношение към клиента и май не само на един се е случвало,може е практика да е притях.От мен 3лв.от теб 3лв,от там минават хиляди,колко смяташ че печелят по този измамен начин,но какво ти пука на теб,може би си един от тях.Чесноста трябва да е най добрия добродетел на търговеца.дръ дрън дрън.

 • ani
  14 years ago

  Тук в големите магазини е голямата далавера.Така се става милионер.Афишираш,че продаваш уж намалена стока а видиш не етака.Кой ти гледа касовата бележка,плашташ и си тръгваш с мисълта,че си направил виждаш ли печеливша покупка,а в крайна сметка си изклатен.И на арменския поп да се оплачеш все тая,винаги намират с нещо да се оправдаят.Никога ама никога не си признават грешките”безгрешни са”.ЕЕЕХ КАКВИ ПАРИ СЕ ТРОШАТ.

 • ilianski
  14 years ago

  Ами, Метро е магазин за юридически лица по принцип. Идеята е че след покупка ти ще си върнеш ДДСто от държавата, и затова цената се получава по-ниската! Това че всеки си пазари за вкъщи и за себе си не взлиза в официалните намерения на фирмата, и е като изключение. Всеки се е сдобил с няква карта на фирма и пазарува от нейно име. Метро според мене нямат особена вина! За това трябва да се гледа!

 • Kalin4y
  14 years ago

  The Lion, не мисля, че е заяждане. Не мисля, че е чужда след като е издадена на мое име…не мислиш ли?
  Ми дигнаха се, защото на всеки като тебе не му се занимава и мълчи безропотно, като си ги нарежда на ум.
  Винаги където срещна такива нередности и опити за “хлъзгане” на потребителят сезирам подходящите органи. Стига са ни правили на идиоти.

 • The Lion
  14 years ago

  Абе Калинчи ти маи освен да се заяждаш с хората и да си търсиш “правата” май не се занимаваш с нищо друго. Я да видим сега цитат – “да го таксуват на друга бележка с друга членска карта” – първото ти нарушение господинчо е че си пазарувал с чужда членска карта, а тя е индивидуална освен ако нямаш пълномощно. Ако си забелязал на много места в Метро има уреди с които можеш да видиш реалната цена като сканираш баркода, и после защо не отиде в рекламация като си толкова набутан с трите си жалки лева и да се почерпиш. Пазарувам всеки ден в Метро и знам че стават грешки но винаги когато нещо не ми е харесвало никой не ми е отказвал да го върна и да ми върнат парите. Притрябвало му е на Метро твоите 3 лева като гледам колко коментара се дигнаха чак не е за вярване. Ще ти дам един съвет я по добре създай нещо стойностно в живота от колкото да се хабиш за 3 лева.

 • nacho
  14 years ago

  :)) така де , Мики … практика е да видиш стоката си (дори да я пробваш)преди да я платиш, практика е във всеки друг магазин да уважават мнението като клиент на дъшеря ми, която е на 4,5г независимо, че аз и плащам покупките и често я насочвам, кое да вземе за по-добро и определено не е практика на магазините да са толкова опасни за хората :) и тн…. И щом е магазин само за на едро, защо тогава продавате единични бройки ? Мощна търговска верига сте, а нямате ясно изразено предложения за проблемите на хората ?? А това, че констатирате,че не се справяте в дадени отношение .. незнам как трябва потребителите да го разбираме. Ако имате проблем той в никакъв случай не трябва да остава неприятен спомен в клиетите Ви. Всеки допуска грешки, но ги направете без да са неприятни за хората. В противен случай просто ми е по-приятно (а не винаги сте с най-ниски цени, да не говорим, че заради цената качествата на стоката често са минимални ) да си похарча парите при други (не съжелявайте, мойте не са много :) харча ги редовно :)).
  п.п. Недоволни клиети се връщат да купуват само, ако получат удовлетворение след всичко случило се. А за да получат удовлетворение след такива случки, няма да е рентабилно за Вас (но не е невъзможно). Само как ми се иска да поговоря с хората, които вземат решения за маркетинга Ви (не, че е миродавно мнението ми), но защо да губя времето си в това ?

 • Мики
  14 years ago

  Здравейте, аз съм също служител на Метро и мога да кажа , че наистина грешките са на служителите, защото имат много работа и винаги може да остане нещо без сменена цена.Системата е такава, че цените може да се сменят почти всеки ден, а това е непосилно да се успее да се пеетикират всички стоки.За това , че не се пускат деца под 7год. е нормално, така е във всички МЕТРА-това не е магазин за покупка на дребно,не е за краен потребител това са стоки за търговци(затова и се иска толкова много док.при издаването на карти). В магазина има палети които са вдигнато на трето ниво на регалите и си е опасно едно малко дете да се разхожда между електрокари.
  Но всеки трябва да си търси правата,само по този начин може да се променят нещата в България.

  Поздрави!;)

 • Kalin4y
  14 years ago

  nacho, от както ми се случи това в МЕТРО до сега не съм стъпвал в магазина. Няколко пъти ми се обаждаха от МЕТРО в Пловдив да ида да си взема разликата от трите лева, като лично управителят на магазина щяло да ми ги даде. Въпроса не бе за парите, а затова, че си играят с нашето доверие на потребители

 • nacho
  14 years ago

  Такива като МЕТРО … с лопата да ги ринеш :)) … не само в Бг :) в такива ситуации винаги се чудя първо как мога да си реша “проблема” без губене на много време и нерви … значи според мен хората са го измислили много преди нас – просто не купуват нищо от издънилите се продавачи … или купуват само “единични” бройки задължително на промоция (когато артикула е с най-ниската цена … разбира се , когато цената е преоритет в покупката).
  Дори и да спечелиш в спора с някой, обикновенно никой не остава доволен от това … дори и ти самият … едва ли ще те зарадват 1-2-3 …100 лв + потупване по рамото с изказано съжаление за развилата се така ситуация.
  Да не говорим за споменатото отношение към децата до 7г … почти винаги не ти разрешават да отвориш кутията на стоката, която искаш да си купиш, а в същото време почти нищо не успяват да ти обяснят за артикула по-конкретно (аз брошурата успявам и сам да си я прочета ) … налагало ми се е 2-3 пъти да връщам гаранционна стока – изживяването е страхотно :( … поне аз не купувам често ВЕЧЕ от Метро ! (макар да съм със сметки по-малки от 1000-2000 лв, на покупка :), а иначе МЕТРО продавало само на едро ?? :) а махнаха минималният лимит на покупките от 50 лв … това трябва да е някакъв “интересен” вид маркетинг :) от тяхна страна , ако искат да насърчават продажбите на едро )
  п.п. радвам се на автора, че има все още хора като него да разгласяват некоректните … докато аз само “действам” мълчаливо (не купувам), той ми се струва, че само “пише” .. и пак купува :)

 • bobi
  14 years ago

  На фискалния бон не пише, че цената е нето, просто е указана бруто цената, т.е. общата стойност на продукта с ДДС. Тъпото е, че цените в нето на етикетите са по големи и от цените в бруто, което подвежда наще крехки смъртни съзнания.

 • Kalin4y
  14 years ago

  Галя, айде пак погледни етикета и фактурата, че тогава помисли отново.
  Явно и аз, и КЗП не могат да четат :)
  Нето цена на етикета е обявена 21,99, а нето цена фактурирана на бележката е 24,99 … мисля, че нататък може да се справиш сама :)

 • galq
  14 years ago

  метро са много добри ти просто не четеш правилно на етикета пише 21,99 нето и 26,39 бруто така че може да се извиниш ти на метро 21,99 20%е равно на 26,388 лв.

 • Kalin4y
  14 years ago

  Joro, относно картата – незнам защо са ти направили проблем. Аз с карта издадена от МЕТРО – Пловдив съм си пазарувал в София и Стара Загора.
  А иначе за скандала. Напълно те подкрепям и не мисля, че това съответства на едно цивилизовано и грамотно общество. Ама какво се прави – ще си носим балканския манталитет навсякъде с нас си. Заедно с историческите събития и всички неща, които сме оставили в историята, това ще присъства също :)

 • Joro
  14 years ago

  Здравейте!
  Позачетох се във форума и реших да споделя с Вас това което днес ми се случи при опит да заведа детето си в METRO – Велико Търново, за да му купя колело.
  При опит да вляза в магазина една малолетна неосъзната проститутка за малко не се нахвърли на сина ми, който е на 5 години и се опита да ми се кара, че деца под 7 години не се допускали в магазина! При това стана скандал, от който детето ми се стресира и ме помоли да се откажа от покупката.
  На въпроса ми как да му купя колело, като той не може да види моделите и да си избере сам някое, служителката заяви, че съжалявала, но така бил наредил “директора”!
  При това не допускат да влезеш с метро-карта, издадена от другите им обекти в страната, а трябва да ти издадат нова от техния магазин! /Е аз вече имам две и определено не ми трябва трета/
  Искам да задам риторичен въпрос: Кой идиот ги назначава тия олигофрени за “директори” на търговските обекти на METRO и от къде на къде ще се проявява подобна дискриминация и потъпкване на правото на свободно придвижване на човешко същество в един скапан, миризлив магазин?
  В края на краищата нали аз съм си с детето и ако направи някоя беля, си поемам отговорността за него. И от къде на къде някой дебил, пък бил той и ботур /мелез между болярин и търновец/, ще измисля разни жалки и смехотворни правила, противоречащи на всички закони, конституцията и хартана за човешките права! /В случая – Правото на свободно придвижване/.
  Смятам, че на подобна дебилщина и вопиюща некадърност не трябва да се отговаря с безразличие, а да бъде дадена гласност, за да може подобни “директори” да бъдат своевременно отстранявани от смехотворните постове, които заемат, защото явно някой се е възприел твърде на сериозно за мястото, което заема в това общество, та да си позволи да измисля някакви си там жалки правилца!
  Но може би това е възможно само защото народа ни е стадо и му липсва будна гражданска съвест?
  Не очаквам някаква подкрепа или разбиране, а пиша просто защото ме е яд и не намирам форум на ръководството на METRO, където да си излея ада по отношение на служителчетата им!

 • Kalin4y
  14 years ago

  след като дъщеря ти държи да е “цветен” това мисля, че си заслужава – http://www.jarcomputers.bg/l_bg/?m=7&i=533023 … хем си има и 3 години гаранция, а Dell Inspiron са доста стабилни машини

 • ГЕНКА
  14 years ago

  ДО 1500ЛВ. НО НА ИЗПЛАЩАНЕ

 • Kalin4y
  14 years ago

  Генка, ми кажи с какъв бюджет разполагаш и ще гледам да ти предложа нещо, което да си струва :) Можеш да ми пишеш и на kv @s qa.bg

 • ГЕНКА
  14 years ago

  Миналата седмица ми се случи да ми отговорят че лаптопа който е на промоция в каталога /розовият SONI по който дъщеря ми полудя/ не е още доставен и да проверявам дали са го получили,като ходя на место или да се обаждам по телефона. Аз живея на 50 км. от Пловдив. Вчера отидохме пак в Метро Пловдив да проверим и се оказа, че са получили 1бр. и са го продали бързо. Сега пак трябва да проверявам и дали ще улуча момента да го имат в наличност???? Между впрочем не знам дали си заслужава? Ако някой може да ми помогне да си избера хубав лаптоп за дъщеря ми да ми отговори на молбата. Аз не знам какви параметри да гледам и се опасявам да не ме заблудят продавачите и да си дам парите за някой боклук.

 • панчев
  14 years ago

  А колко често ви се случва да ви “засилят” за нещо на промоция /наистина изгодно!/ и да ви посрещнат със “съжалявам”?!Или “елате утре” или по-често”ами свърши”.Пред вас е дилемата:да махнеш с ръка и да се върнеш с празни ръце или да купиш нещо за да не се чувстваш толкова прецакан!В Русе живея на другия край и до Метро са ми 14км.

 • ЯЗЕ
  14 years ago

  аз лично си купих един мп4 плейър оттам на много ниска цена. и всичко си беше окей. платих си го и бележката беше добра. а като гледам на края на твойта има 20% ДДС. явно цената на суитшъра не е била с начислен ддс.

 • Ненов
  15 years ago

  Изскам само да истъкна че и в Метро Германия е по същия начин …!

 • Ангел
  15 years ago

  Бих желал да Ви обърна вниманието на следния казус. Имам клиентска карта издадена от МЕТРО Стара Загора. При всяко пазаруване в МЕТРО София 2, от четири месеца насам, на касата на може да се задейства картата. Оправданието е “срив в системата”. Следва изчакване да бъда включен служебно, което означава,че не мога да получа фактура с данните на фирмата. Какъв е този “срив” който маса време не може да бъде овладян е напълно необясним. Реших да си преиздам картата от МЕТРО 2 за да нямам повече проблеми, но там стана чудото. След като имам нормално издадена карта ми поискаха на ново документи, пълномощно, и едва ли не бележка от светия синод. Убеден съм, че ако клиент от Мюнхен не му се задейства картата в Франкфурт ще хвърчат глави, но това е българската действителност.

 • set
  15 years ago

  До пича с рутъра :
  Buffalo са си много прилични рутъри, недей така да се дъниш безпричинно, ама като “най-скъпия” дето си взел всъшност е за 100лв и искаш да го ползваш за 10 машини с як трафик какво очакваш ? Отиваш даваш 1000 и нагоре и си взимаш рутър за целта или пък плескаш едно Р3 и го конф. за рутър. Другото което е, що си взел Buffalo и го ползваш със стандартния фърмуеър, ми има dd-wrt, openwrt, tomato и т.н., особенно g125 са перфектни на 240mhz с предоволно памет, а сега ако не знаеш винаги на рутъра в crona си биеш един rebооt веднъж на ден. Няма да намериш нито един рутъ на цена до 100-120 та и малко нагоре който да държи на 5 уайъред и още 10 уайърлес машини накачени и да не ти дропи конекции или да не забива, плюс има огрничение на активните сесии в самия фърмуеър затова флашваш с къстъм линукс фърмуеър като dd-wrt-то и още хиляди неща. Не ревете с пълен глас, че нещо неработи като не може да го ползвате.
  А иначе, аре бе верига като Метро никога няма да лъжат нарочно за 4-5 лв, а и пич , чий го дириш там, като веигата е за хора с фирми да си пазаруват на едро а не по един суичър и две луканки ? Ми то май излиза, че ти си търсел някаква такава странна далвера за 2-3 лева и затова така го приемаш. Трябва МЕТРО да забранят всякакви покупки под 1000 или 2000 лв. защото ми е писнало и на мен и на други да чакат на опашка по 30 мин. заради всекви пенсии и подобни с по една франзела. Wholesale – не ви ли говори нещо, като не пълниш един бус стока, немаш работа там – толкова е просто.
  И сга ли пак ще виеш на умряло, че виж ти някой не ти съчуства къв измекяр на дребно си.

 • Цонита
  15 years ago

  Всеки трябва да си търси правата, било то и за 1леб. А за това че правят грешки в МЕТРО – ПРАВЯТ. На майка ми се случи същото което и Валентин Пешев(по-скъпа саксия отколкото обявената цена на самата саксия). Ние също сме редовни клиенти на МЕТРО и никога не съм следяла дали цените от фактурата отговарят на обявените в/у стоката, докато веднъж случайно попаднах на една фактура в къщи(докато подреждах)която беше от 6 или 7 месеца преди това – купили сме си, или по точно платили сме 2 броя ЛОПАТИ ЗА СНЯГ едната от който струваще 16лв и някакви стотинки. За дветв сме платили 32лв. без ДДС. Незнам как е станало, но факт – платили сме лопати, който даже не сме виждали. След този случай винаги гледам какво и колко плащам за него. Моят съвет е – правете го и вие!!! (не съм направила нищо по въпроса, защото сметнах че е твърде късно да за това :( )

 • Николай
  15 years ago

  Работя в МЕТРО и мога да Ви Уверя, че е пропуск на нас – служителите. При това текучество на хора ,поради ниските заплати и свръх изморителното работно време е напълно възможно да се получи пропуск. Естественно главната вина е във веригата метро, която гони големи печалби и използва бели роби.

 • Kalin4y
  15 years ago

  опааа, май не си видял както трябва фактурата от МЕТРО. Погледни я пак и ми прочети коментара. Става въпрос за сравнение на цени от Метро, а не за празноглави коментари.

  Между другото от комисията за защита на потребителите, откликнаха на жалбата ми и сформираха комисия за проверка на Метро. Да видим какво ще последва като реакция от верига магазини Метро.

 • big boss
  15 years ago

  даже според мене е трябвало да ти вземат още 2 лв! на етикета ясно пише за цената С ДДС че е 26,99! върни се да доплатиш и тогава мрънкай! Цената без ДДС се пише за справка на чужденци, които биха могли да си възтановят въпросното ДДС, колкото и подвеждащо да изглежда това! Хората са казали – чети между редовете и търси дребните букви!
  Ай със здраве!

 • Валентин Пешев
  15 years ago

  След като прочетох това реших да гледам какво излиза на касовия апарат. Редовен клиент съм на Метро и досега не съм се заглеждал много. За мой ужас още при първата маркирана стока имаше разлика/някаква саксия/ малка /5-10%/ но разлика. От около 30вида стоки 3 бяха с различна цена от обявеното. Чудя се дали да ходя вече там, май се оказва, че Метро вече не е евтин магазин и дали си заслужава пътуването до него.

 • stardust
  15 years ago

  Съгласна съм с Виктор за скандала на момента.
  Имах подобно преживяване преди няколко месеца. В Мр. Бриколаж имаше намалена стока – мисля, беше лепило за плочки или нещо подобно – за 24.99лв. Когато отидох след няколко дни да купя още, етикета за намаление си стоеше до чувалите, но на касата ми поискаха 29.99лв. Излязоха с номера, че промоцията приключила, но са пропуснали да сменят цената.
  Е, след порядъчен скандал и доста разправии платих 24.99 и си замъкнах чувалчето с лепилото вкъщи. Човек трябва да си търси правата дори с цената на някоя и друга реплика на висок глас.
  Успех с Комисията за защита на потребителите, но все пак ще те очаквам в Господари на ефира ;).

 • SSH_ON
  15 years ago

  Метро не е магазин за дрехи. Само чехли съм си купувал, много съм доволен :D

 • Виктор
  15 years ago

  Даваш толкова пари, колкото са посочени на етикета с цената. Разликата си е за тях. Отстъпила си и това е грешката ти. Трябвало е на момента да им вдигнеш скандала.

 • Здравка
  15 years ago

  За Пикадили – Варна е вярно.Правили са ми корекция на касов бон и са ми връщали пари, поради разлика в цена на етикет на рафта и забравено въвеждане на актуалната сума в касовия апарат. Освен това същата картинка е и в Кауфланд – Варна. За някои стоки изобщо липсват етикети на самата витрина, или рафт – опитайте се да разберете колко струват разфасовките на Лудогорско пиле – Разград, продавани в Кауфланд – Варна.

 • Kalin4y
  15 years ago

  цените са без ДДС … Именно затова етикетите в МЕТРО имат по две цени – с и без ДДС. Като говорим за моя казус, гледам цената 21.99лв. без ДДС, а на фактурата е 24.99лв. – пак без ДДС.
  Да видим…вторник сряда, очаквам включване с някаква реакция :) Все пак сме почивни дни.

  @димитър: не съм афектиран, а и не съм такъв човек, който да отиде да спори и да вдига скандали. Отидох до следкасов контрол на МЕТРО, обясних им най-спокойно какво съм забелязал и да ми дадат нужната информация. А те: наложи се три пъти да си искам фактурата от служителната, понеже не искаше да ми я върне. Накрая и казам, че ще съзирам КЗП, а тя отвръща, че нямало нужда да занимавам Комисията с такива дреболии. За нея може да са дреболии, ама от такива тарикатлъжи до гуша ми е дошло/ Просто трябва да се научат, че не сме будали и че като ядем салата от марули, не пасем трева ;)

  @Любка: имах един подобен казус, само че с френска компания. Те ми отказаха да ми доставят една стока от ebay.com, понеже те не доставяли до страни извън Европа. Случката беше в началото на годината. Ей, тогава ми превъртя…сезирах европейският онбудсман и какво…получих съобщение, че нямали да направят нищо, понеже сделката е между ebay и тези французи.
  Поне си останах с удовлетворението от глобата на интернет магазина към търговеца :D

 • Lana
  15 years ago

  До Симеон: А обърна ли внимание на втората снимка, на която е дадена фактурата? И дали някога си пазарувал в Метро?!… Защото в техните фактури ДДС се изчислява на общата сума накрая, а не на всеки ред, както е в масовия формат на този счетоводен документ.Така че тук ДДС не е “играе” роля при грешката в цената.

 • Любка
  15 years ago

  Сезираи еврокомисаря за защита на потребителите г-жа Меглена Кунева. Това е в прерогативите и. А що се касае до цената, явно ДДС-то не е причината за различието, защото ако беше то, цената щеше да надхвърли тази която си платил

 • Николай
  15 years ago

  ДДС :) ай сметни 21.99лв с ДДС колко ще станат…ДДС-то ти е 20%…направо са си го метнали,дали е просто грешка – не се знае.

 • стоян
  15 years ago

  В супермаркетите “Пикадили” във Варна имат същата практика, едни цени на етикетите – едни цени на касовата бележка

 • димитър
  15 years ago

  Стефан: Имаш ли си на идея колко неща не трябва да са така според мене. Знам, че не е приятно но такива неща се случват. Просто Калин ми се стори много афектиран и е сметнал, че служителите в Метро имат за цел да го измамят или пък чакат някой да им вдигне скандал ако не им мине номера. Значи етикета е договора между клиента и магазина и Калин е в правото си ,но се е изказал доста остро и скандалджийски според мен. Надявам се да продължава в същия дух понеже в цялата ни държава е допусната огромна грешка.

 • PREDATORZZZ
  15 years ago

  Ами аз пък мисля 4е просто си гледал цената без ДДС, и те като добавят ДДС естествено цента става по голяма. Ако забележите в МЕТРО има няколко цени под стоките

 • Симеон
  15 years ago

  Хора да ви кажа вие забрявяте ли за ддс, в цените не е влючено ддц-то. ДДС-то се добавя от касиерака. Затова ти е излязло толко :)

 • Стефан
  15 years ago

  @димитър: Точно защото метро са голяма фирма не трябва да допускат такива пропуски. А служители като такива представляват цялата организация, след като е допусната грешка тя е на цялата фирма не на отделен служител.
  В се пак всяка грешка се прави от човек, не се прави от юридическото лице :-)

 • Ти остави, ами аз си купих един рутър от Метро – Buffalo. Оказа се обаче голям боклук – трябва всеки ден да го преинсталирам по 30 мин., за да работи. А взех възможно най-скъпия рутър, уж да нямам проблеми.

  Чакам ги да се обадят, но ако не ми дадат фактура – ще кажеш къде да сезирам и да мрънкам да ми уважат правата. Щели да го тестват ала бала. А на мен ми трябва спешно – имам сумати машини навързани.

 • димитър
  15 years ago

  Знам как се работи в Метро и съм убеден, че просто е грешка на служителите. Навсякъде стават грешки и не си прав, че някой те прави на глупак по този начин. Метро си печелят доволно по законен начин така че не е умишлено, но ти си в правото си да си търсиш правата.

 • Kalin4y
  15 years ago

  Пламене, именно заради тази процедура и усложнени действия, няма да се занимавам. Предполагам, че и повече хора няма да проявят да загубят толкова време за такава малка разлика. Искам да видя КЗП как ще реагират на това и после ще им тегля още една :)
  Яд ме е, че ме правят на идиот и си мислят, че след като са толкова големи, може да се държат по-този начин.
  Независимо, че е сделка между юридически лица, едната страната се явява потребител с права и задължения. Аз задълженията си, не съм ги нарушавал.
  Но нека да видим, дали прословутата комисия какви действия ще предприеме.

 • Plamen Tomov
  15 years ago

  Само да ти кажа, че жалбата в КЗП няма да има ефект. Метро не е магазин за крайни клиенти и когато извършваш покупки в него, има договор за покупка между две юридически лица сигласно ЗЗД. Такъв горе-долу ше бъде и отговорът на комисията.

  Това, което трябва да направиш, е да пуснеш писмено искане към контрагента (Метро) с обратна разписка, в което да опишеш какви са твоите искания или на ръка в деловодството за входящ номер, и ако не бъдат удовлетворени, да се обърнеш към съда.

  Може да пуснеш едно писмо и до централата.

 • MARFI
  15 years ago

  Браво! Само така!

what do you think?

Your email address will not be published.